IMO 9263564 – EKEN

Typ: Torrlastarmotorskepp
Byggd: 2003 av Ferus Smit Leer GmbH, Leer Germany
Signal: SBJI
IMO: 9263564
Flagg: Sverige  Färöarna
Hemmahamn: Lidköping Tórshavn
Längd: 89 m
Bredd: 13,35 m
Djupgående: 5,85 m
Dödvikt: 4.800 ton
Maskin: Wärtsilä 6I26A, 1,850 kW
Systerfartyg: Kinne, Leckö, Lurö, Tuna
Kommentar: Dom senaste 5 gröna båtar med klassiska “Vänernamn” tillhör Thunbolaget i Lidköping. Jag kallar dom systrar, även om Kinne verkar vara byggd på annan plats än de övriga. De är bland dom största båtar som går upp till Vänern – “Vänermax”. Thun har utöver dessa fem även Ice Star och Snow Star som är ytterligare något lastdrygare, samt de något mindre Nossan, Tidan och Naven. Barbadosflaggade Pallas Ocean går också för Thunbolaget.
Just EKEN är lite ovanlig, då hon fortfarande seglar under svensk flagg. Även Nossan och Tidan flaggar fortfarande svenskt. Det finns bara ett fåtal svenskägda båtar kvar som seglar under svensk flagg, tyvärr.
* 2012-08: EKEN blev sommaren 2012 utflaggad till Färöarna.
Bilder:
På Göta älv med Hunneberg som fond. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Spam protection by WP Captcha-Free